.

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα ασφαλείας
Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) είναι η νέα τεχνολογική επανάσταση. Ήδη γνωρίζει εφαρμογές, πρώιμες θεωρητικά, σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς είναι και τα συστήματα ασφαλείας, στα οποία έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής.

Ποιες είναι, όμως, οι νέες δυνατότητες που προσφέρει και ποιες εφαρμογές αναβαθμίζει;
  • Οι κάμερες ασφαλείας πλέον δεν καταγράφουν απλώς εικόνες και βίντεο. Η ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει σε αυτά τα συστήματα να εντοπίζουν διαφορές στους τύπους κίνησης, όπως ένα ζώο που τρέχει μπροστά από την κάμερα, ένα αυτοκίνητο που περνά ή έναν άγνωστο που στέκεται μπροστά στην πόρτα σας. Αυτή η δυνατότητα μειώνει σημαντικά τους ψευδείς συναγερμούς και εστιάζει μόνο σε πιθανές απειλές.
  • Όσον αφορά τις κάμερες επίσης, διάφορα συστήματα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχουν αναγνώριση προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι οι γνωστοί ή οι «εγκεκριμένοι» επισκέπτες καταγράφονται στη μνήμη της κάμερας και δημιουργείται μια βάση δεδομένων, η οποία δεν ενεργοποιεί τον συναγερμό ή να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Το αντίθετο, βέβαια, συμβαίνει για αυτόν που χτυπά πρώτη φορά το κουδούνι σας ή για κάποιον που τριγυρίζει κοιτώντας τον κήπο σας.
  • Τα συστήματα συναγερμού που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό σταθερών μοτίβων στην καθημερινή δραστηριότητα του σπιτιού. Έτσι, λ.χ., «μαθαίνουν» να αναγνωρίζουν την ώρα που τα παιδιά φεύγουν για το σχολείο. Εάν συμβεί οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός αυτών των μοτίβων, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ειδοποιείται από το σύστημα συναγερμού. Για παράδειγμα, εάν η εξώπορτα ανοίξει την ώρα που όλοι είναι ή στη δουλειά ή στο σχολείο, το σύστημα αναγνωρίζει αυτή την ανωμαλία και στέλνει ειδοποίηση.
  • Οι φωνητικές εντολές μέσω τεχνητής νοημοσύνης έχουν γίνει αναπόσπαστα μέρη πολλών «έξυπνων» σπιτιών. Τι σημαίνει αυτό; Με απλές φωνητικές εντολές, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να οπλίσουν ή να αφοπλίσουν τον συναγερμό, να κλειδώσουν ή να ξεκλειδώσουν πόρτες, ακόμη και να ζητήσουν ενημερώσεις κατάστασης ασφαλείας. Ο φωνητικός έλεγχος προσθέτει ένα στοιχείο άνεσης στην ασφάλεια του σπιτιού, καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση και την αλληλεπίδραση με τα συστήματα ασφαλείας.
  • Το σημείο στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στα συστήματα ασφαλείας είναι η ανάλυση δεδομένων και η πρόβλεψη. Οι αλγόριθμοι των συστημάτων μπορούν να αναλύουν δεδομένα από διάφορες πηγές για να προβλέψουν πιθανές απειλητικές καταστάσεις για την ασφάλεια του σπιτιού. Έτσι, οι ένοικοι μπορούν να αποφασίσουν τα κατάλληλα αντίμετρα.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Η τεχνητή νοημοσύνη συντομεύει τους χρόνους απόκρισης, επικοινωνώντας αυτόματα με τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν εντοπίζονται συγκεκριμένα προβλήματα. Για παράδειγμα, αν ανιχνευθεί καπνός στο σπίτι, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ειδοποιήσει αυτόματα την πυροσβεστική, ενώ ταυτόχρονα στέλνει ειδοποίηση και στον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Αυτή η αυτοματοποιημένη αντίδραση και επικοινωνία μπορεί να σώσει ζωές ειδικά όταν οι ένοικοι ενός σπιτιού δεν μπορούν να καλέσουν βοήθεια.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, είναι σαφές ότι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα ασφαλείας θα συνεχίσει να μεγεθύνεται. Συστήματα που θα έχουν πιο εξελιγμένες δυνατότητες αναγνώρισης, όπως η διάκριση μεταξύ ενός εισβολέα και ενός μέλους της οικογένειας, ή εξατομικευμένα συστήματα οικιακής ασφάλειας που θα μπορούν να «μάθουν» συγκεκριμένες ανάγκες και ρουτίνες κάθε μέλους του νοικοκυριού, είναι εξελίξεις που μπορεί να δούμε πολύ σύντομα.

Συμπερασματικά, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδιαμορφώσει τα συστήματα ασφαλείας, καθιστώντας τα πιο αξιόπιστα, πιο διαδραστικά και πιο αποτελεσματικά.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.