.

Από το GPS στο IPS: Η νέα προσέγγιση για τον εντοπισμό ατόμων στο εσωτερικό των κτιρίων


Μερικά χρόνια πριν, πολύ λίγοι γνώριζαν το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS). Σήμερα, είναι σχεδόν σε κάθε αυτοκίνητο και smartphone, και για πολλούς ανθρώπους είναι μια βασική ανάγκη. Τα εσωτερικά συστήματα εντοπισμού θέσης (IPS) παρέχουν στους επαγγελματίες της ασφάλειας ένα νέο και καινοτόμο τρόπο για τον εντοπισμό και την επικοινωνία με τους ανθρώπους στο εσωτερικό των κτιρίων κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

H τεχνολογία GPS είναι σε μεγάλο βαθμό ανίκανη να εντοπίσει με ακρίβεια τις θέσεις στο εσωτερικό των κτιρίων. Παρεμβολές και άλλα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα, τοίχοι από μπετόν, ατσάλι και άλλα δομικά στοιχεία, μπλοκάρουν τα σήματα και καθιστούν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την τεχνολογία να καθορίσει ακριβώς σε ποιο δωμάτιο ή ποιο όροφο βρίσκεται ένα άτομο.

Εμπορικές εφαρμογές που είναι σε έκρηξη, λιανοπωλητές σε ένα εμπορικό κέντρο, ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σχετικών με τις πωλήσεις, μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα του εντοπισμού της θέσης των ανθρώπων στο εσωτερικό των κτιρίων. Στον κόσμο του μετριασμού των κινδύνων και της ασφάλειας όμως, η ανάγκη είναι πολύ πιο άμεση και κρίσιμη.

Για τη βιομηχανία της ασφάλειας τα συστήματα IPS (Indoor Positioning Systems), με την ικανότητα να εντοπίσουν με ακρίβεια τη θέση των ατόμων στο εσωτερικό των κτιρίων, έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν πολύπλευρα την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων, άμεσα κατά τη διάρκεια τους και αμέσως μετά.

Το προσωπικό ασφαλείας πρέπει να γνωρίζει πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται και με ποιο τρόπο, ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται. Απλά γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί αγοραστές σε ένα εμπορικό κέντρο ή ταξιδιώτες σε ένα αεροδρόμιο, δεν είναι αρκετό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ακριβή θέση κάθε ατόμου στο κτίριο, μπορούν να κάνουν τη διαφορά ζωής ή θανάτου.

Το στοιχείο της επικοινωνίας βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της λύσης. Εάν μάλιστα η επικοινωνία είναι αμφίδρομη, οι άνθρωποι που ίσως βρίσκονται σε κίνδυνο μπορούν να καθοδηγηθούν σε ασφαλείς διόδους ή σε κάποιο ασφαλέστερο χώρο. Σε καταστάσεις που απαιτείται άμεση εκκένωση, υπάρχει μια τεράστια αξία να γνωρίζουμε αν κάποιος είναι ακόμα μέσα στο κτίριο και την ακριβή του θέση.

Στο παρελθόν, έγιναν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η ανάγκη της γνώσης της θέσης των ανθρώπων με ακρίβεια μέσα σε κτίρια με GPS, RFID και άλλες τεχνολογίες, χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι τεχνολογίες IPS που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, αξιοποιούν τα smartphone και αλλάζουν το τοπίο γρήγορα, παρέχοντας έναν τρόπο όχι μόνο για τον εντοπισμό, αλλά και την επικοινωνία με τα άτομα μέσα σε ένα κτίριο κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου συμβάντος.

Τα πιο ακριβή συστήματα εσωτερικών χώρων σήμερα χρησιμοποιούν συχνά ένα μίγμα τεχνολογιών που εξασφαλίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ακρίβειας με προσιτό κόστος. Οι σημερινές τεχνολογίες IPS περιλαμβάνουν Wi-Fi, Bluetooth 4.0, κατανεμημένα συστήματα κεραιών (DAS), LED φωτισμού που εκπέμπουν διαμορφωμένο φωτισμό σε εσωτερικούς χώρους, μαγνητικές μετρήσεις ενεργειακού πεδίου, και ενσωματωμένους αισθητήρες σε κινητές συσκευές. Μερικές από αυτές τις προσεγγίσεις απέχουν ακόμα από την εμπορευματοποίηση, αλλά Wi-Fi και Bluetooth Low Energy αποτελούν τη βάση των σημερινών και πιο κοινών τεχνολογιών IPS.

Wi-Fi και BLE μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα ή συνδυασμένα, για να δημιουργήσουν ένα εσωτερικό χάρτη της περιοχής, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων, συμπεριλαμβανομένου και του τριγωνισμού. Οι μέθοδοι αυτοί βεβαίως, εξαρτώνται από τα άτομα που μεταφέρουν τα smartphone.

Ο τριγωνισμός, δηλαδή ο εντοπισμός της θέσης μας σε σχέση με τις γύρω κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σημείων σύνδεσης Wi-Fi ή BLE με γνωστές τοποθεσίες, έχει σημαντικούς περιορισμούς σε εσωτερικούς χώρους, αλλά οι τεχνολογίες εξελίσσονται και γίνονται ακόμα πιο αποδοτικές με τη συνεργασία των ανθρώπων που βρίσκονται στο εσωτερικό των κτιρίων με smartphone. Τέτοιες λύσεις θα δούμε συχνά στο μέλλον, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι αναγκαίες συναινέσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχουν ληφθεί από τα άτομα που συμμετέχουν εκ των προτέρων.

Για τα έκτακτα περιστατικά που συμβαίνουν σε εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, σχολεία, ακόμη και κρατικές υπηρεσίες, οι υβριδικές τεχνολογίες IPS που συνδυάζουν διαφορετικές τεχνογνωσίες προσφέρουν την καλύτερη διαθέσιμη μεθοδολογία για την προστασία των ατόμων, τη μείωση των τραυματισμών και την αποτροπή της απώλειας της ζωής.

Οι υβριδικές IPS τεχνολογίες προσφέρουν μέγιστη ευελιξία στο σχεδιασμό, καλύτερη ακρίβεια και χαμηλότερο συνολικό κόστος, μεγάλα πλεονεκτήματα για τους οργανισμούς που έχουν περιορισμένους προϋπολογισμούς ασφάλειας, αλλά έχουν μια ισχυρή ανάγκη για την παροχή ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους πελάτες, το προσωπικό και τους επισκέπτες.

Η αξιοποίηση της σημερινής τεχνολογίας, που μπορεί ήδη να χρησιμοποιείται σε περιβάλλοντα λιανικής πώλησης, μπορεί να ενσωματωθεί ευκολότερα και ταχύτερα στα υπάρχοντα πρωτόκολλα και συστήματα ασφαλείας. Είναι λογικό να επωφεληθούμε από την διεισδυτικότητα των κινητών συσκευών για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο τρόπο για να κρατήσουμε τους ανθρώπους πιο ασφαλείς, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, μέσα ή έξω.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.