.

Πολυμελής οργανωμένη σπείρα έκλεψε οχήματα αξίας 1.000.000 ευρώ


Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές Ι.Χ.Ε αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών κυρίως από περιοχές της Αττικής καθώς και της Αχαΐας και της Βοιωτίας, εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, με τη συνδρομή και αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας της Βορειανατολικής Αττικής.

Πρωινές ώρες της 18ης Ιουνίου, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τέσσερα μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων δύο ημεδαποί ηλικίας 46 και 26 ετών ως αρχηγικά μέλη, ένας 25χρονος ημεδαπός και ένας 39χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ενώ αναζητούνται και άλλοι συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών κατ’ επάγγελμα, και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για φθορές ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση των νόμων περί πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιοποιήθηκαν όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία του προανακριτικού υλικού, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και διέπρατταν κλοπές Ι.Χ.Ε αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, στοχεύοντας πολυτελή οχήματα και μικρά συγκεκριμένης μάρκας, σε περιοχές κυρίως της Αττικής καθώς και της Αχαΐας και της Βοιωτίας. Στη συνέχεια τα διέθεταν προς πώληση αυτούσια ή τμηματικά ως ανταλλακτικά.


Οι δράστες, προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους, εντόπιζαν σταθμευμένα οχήματα που τους ενδιέφεραν και στη συνέχεια είτε τα αφαιρούσαν επιτόπου είτε σημείωναν τη διεύθυνση και τα αφαιρούσαν μεταγενέστερα. Στην περίπτωση που τα εντόπιζαν εν κινήσει, τα παρακολουθούσαν μέχρι τον τελικό προορισμό τους και έπειτα προέβαιναν κατά τον ίδιο τρόπο στην κλοπή τους. Ακόμη, αναζητούσαν οχήματα και μέσω διαδικτύου, από ιστοσελίδες με αγγελίες πώλησης οχημάτων, στοχοποιώντας κυρίως επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων στην Αττική.

Περαιτέρω, έχοντας αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο «πελατών», ενεργούσαν κατά παραγγελία και συγκεκριμένα αφαιρούσαν οχήματα συγκεκριμένου μοντέλου και προδιαγραφών, με σκοπό να αντικαταστήσουν προϋπάρχοντα ίδιου τύπου, παλαιότερης κυκλοφορίας, αφού προηγουμένως είχαν παραποιήσει τους αριθμούς πλαισίου.

Ως προς τον τρόπο που πραγματοποιούσαν τις κλοπές των αυτοκινήτων, χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με κατάλληλο λογισμικό, που παρέκαμπτε το ηλεκτρονικό σύστημα ακινητοποίησης των οχημάτων. Στην συνέχεια, αφού τα απομάκρυναν από το αρχικό σημείο, τα εγκατέλειπαν για μικρό χρονικό διάστημα σε γειτονικές περιοχές έως ότου βεβαιωθούν ότι δεν αναζητούνται μέσω συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) και τελικώς τα μετέφεραν σε υπόγεια γκαράζ ή νοικιασμένες αποθήκες.


Ομοίως, για τις μοτοσυκλέτες αφού τις εντόπιζαν, έσπαγαν την κλειδαριά, τις απομάκρυναν και τις στάθμευαν πρόχειρα καλυμμένες, έως ότου βεβαιωθούν ότι δεν αναζητούνται μέσω συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS). Εν συνεχεία, τις φόρτωναν σε κλειστό φορτηγό με υδραυλική ράμπα και τις μετέφεραν απευθείας σε συνεργεία και καταστήματα ανταλλακτικών είτε για να πωληθούν αυτούσιες με παραποιημένο αριθμό πλαισίου είτε για να αποσυναρμολογηθούν και να πωληθούν ως ανταλλακτικά. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις τις πωλούσαν με παραποιημένα στοιχεία, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών του διαδικτύου.

Όπως εξακριβώθηκε, σε αρκετές περιπτώσεις επέστρεφαν τα κλεμμένα οχήματα στους ιδιοκτήτες τους, τους οποίους υποχρέωναν να καταβάλλουν χρηματικό ποσό ανάλογο της αξίας του κλεμμένου οχήματος τους.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 27 περιπτώσεις κλοπών, μία περίπτωση εμπρησμού καταστήματος στην Γλυφάδα και μία περίπτωση ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ Τραπεζών, με τη χρήση τραπεζικών καρτών που βρήκαν σε αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει.

Η αξία των κλαπέντων οχημάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.


Σε έρευνες σε οικίες, καταστήματα, αποθήκες και γκαράζ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: ΕννέαΙ.Χ.Ε αυτοκίνητα, έξι μοτοσυκλέτες, ένα Δ.Χ φορτηγό όχημα, ένα γερανοφόρο - φορτωτικό μηχάνημα, πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών οχημάτων, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και κλειδιών οχημάτων και οικιών, πλήθος κινητών τηλεφώνων, 16 φυσίγγια, μία σιδερογροθιά και το χρηματικό ποσό των 580 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.