.

Οι δράσεις που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Σε σχετική ανακοίνωση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη αναφέρονται οι παρακάτω δράσεις:


 1. Παραδόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για την Ιδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής (120 σελ.), η οποία προωθήθηκε ήδη στους συναρμόδιους φορείς για επεξεργασία.
 2. Παραδόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας (138 σελ.), η οποία θα μελετηθεί από την πολιτική ηγεσία, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου. 
 3. Παραδόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για τη βελτίωση του μέτρου/θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς (146 σελ.), η οποία διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη για άμεσες ενέργειες ή νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 4. Επεκτάθηκε η δράση του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Ο θεσμός εφαρμόζεται πλέον σε 36 περιοχές (όπως πχ Κιλκίς, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Ξάνθη).
 5. Σχεδιάζεται η επέκταση της δράσης των Κινητών Μονάδων Αστυνόμευσης σε 15 ακόμα περιοχές (όπως πχ Καλάβρυτα, Ορεινή Κορινθία, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη).
 6. Ετοιμάζεται πρόγραμμα Πρότυπων Αστυνομικών Τμημάτων (όπου θα εντάσσονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί ή και εγκληματολόγοι) σε 10 περιοχές (όπως πχ Ακρόπολη, Κυψέλη, Πεντέλη, Πέραμα, Μαρούσι).
 7. Ετοιμάστηκε το Γραφείο Επικοινωνίας των Τουριστών που έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών στο κέντρο της Αθήνας, με γλωσσομαθείς αστυνομικούς (με τη συμβολή της Ενωσης Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος).
 8. Ετοιμάζεται το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».
 9. Υπεγράφη (18/6/15) Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Δήμο Μαραθώνα.
 10. Υπεγράφη (22/6/15) Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
 11. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των προτάσεων για τη μείωση των προστίμων της Τροχαίας και την τμηματική καταβολή τους.
 12. Οργανώθηκε συνέδριο με θέμα «Ιστορία, Μνήμη και ‘Ευαίσθητα’ Αρχεία των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα» (ΚΕΜΕΑ, 23/6/15), όπου το υπουργείο, η Ελληνική Αστυνομία, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί, επιστήμονες συζήτησαν για τη διαδικασία διάσωσης/ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου της Αστυνομίας (ήδη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ποσό 322.752€ για το τρέχον έτος). 
 13. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε, παρουσιάστηκε επίσημα το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ), το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα και σχεδιάζει τις δράσεις του για να καταστεί άμεσα δυνατή η λειτουργία του.
 14. Επετεύχθη η εισαγωγή των 290 επιτυχόντων της σειράς του 2014 στις Σχολές της Αστυνομίας.
 15. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησε επισκέψεις σε νησιά, εγκαταστάσεις μεταναστών, Αστυνομικά Τμήματα, Πυροσβεστικές Μονάδες, το Λιμενικό Σώμα και συζήτησε με Δημάρχους και Περιφερειάρχες, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις άμεσης ανακούφισης των νησιών, αλλά και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
 16. Πραγματοποιήθηκε αναδιάταξη δυνάμεων και επιχειρησιακών μέσων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της συνέχισης διεξαγωγής της ευρείας κλίμακας εθνικής επιχείρησης «Ασπίδα» για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Εβρου.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.