.

Τα "έξυπνα" ασθενοφόρα του μέλλοντος


Κάθε χρόνο τα ασθενοφόρα σώζουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει, υπολογίζεται ότι οι μισοί από τους ασθενείς θα μπορούν να λάβουν επαρκείς πρώτες βοήθειες, χωρίς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ τρέχει ένα πρόγραμμα με τίτλο “το έξυπνο ασθενοφόρο” που σκοπό έχει να καταφθάνει τάχιστα στο σημείο και να σώζει ζωές.

Οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι πολύ σύντομα, θα είναι εφικτό να γίνεται διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, αυτό που είναι γνωστό ως “χρυσή ώρα” και είναι καθοριστική για την τύχη του ασθενούς. 

“Το ασθενοφόρο θα είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα, οπότε θα δίνεται η δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό που επιβαίνει σε αυτό να δουλεύουν ουσιαστικά σε ένα μικρό νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα της διάγνωσης που θα γίνεται θα είναι ακριβής τόσο ώστε ο ασθενής να μην χρειάζεται να μεταβαίνει στο νοσοκομείο,“ εξηγεί στο Euronews ο Ντέκλαν Χενεγκαν, εκδότης του περιοδικού Ambulance Today.

Το ασθενοφόρο του αύριο θα έχει την δυνατότητα να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες, υποστηρίζοντας τους νοσηλευτές στην διαδικασία της λήψης κρίσιμων αποφάσεων. Η δυνατότητα αυτή θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη με το πέρασμα του χρόνου. 

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που στόχο έχει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στις χώρες της ΕΕ. 

Η λειτουργία των ασθενοφόρων παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, κυρίως γιατί το παραϊατρικό προσωπικό πρέπει να προσφέρει βοήθεια στους ασθενείς την ώρα που είναι εν κινήσει. “Δεν είναι το ιδανικό να φροντίζεις ένα ασθενή εδώ, όμως εάν τα εργαλεία και τα αντικείμενα που χρειάζεσαι είναι εύκολα στην πρόσβαση τότε αυτό αλλάζει. Η άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε από την πλευρά του ασθενούς που είναι στο αυτοκίνητο. Οπότε όπως καταλαβαίνετε εάν ο ασθενής για παράδειγμα κάνει εμετό, είναι δύσκολο,” τόνισε η νοσηλεύτρια Ελέιν Παρί.

Τόσο από εργονομικής άποψης όσο και από την άποψη του σχεδιασμού, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο τύπο ασθενοφόρου.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.