ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ
Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκινά στην Αττάλεια της Τουρκίας στη βαριά σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι έτοιμη να εστιάσει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, παρά που τα θέματά της είναι συνήθως μόνο οικονομικά.
Η μεγαλύτερη απουσία είναι εκείνη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα μετέχει στο τριήμερο πένθος για τα πολλά θύματα του μακελειού στο Παρίσι.
Όμως εν τη απουσία του, η G20 έχει ψηλά στην ατζέντα της την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, το φάντασμα της οποίας θέρισε στην καρδιά της Ευρώπης και θα εξετάσει αποτελεσματικότερους τρόπους φιλτραρίσματος των προσφυγικών ροών στην ΕΕ, αφότου διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες είχε ταυτοποιηθεί με συριακό διαβατήριο, κατά την τυπική διαδικασία περνώντας απ’ την Ελλάδα.
Στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι, οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου συμφώνησαν να ενισχύσουν τους διασυνοριακούς ελέγχους και να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο είδε ένα προσχέδιο της ανακοίνωσης, αναφέρει ότι οι πολιτικοί ηγέτες καταδικάζουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα και τονίζουν ότι παραμένουν ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα αργότερα την Κυριακή.
Το ζήτημα της τρομοκρατίας θα εξεταστεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κουβέντας για την επίλυση της συριακής κρίσης, ζήτημα που ούτως ή άλλως διχάζει τους ηγέτες, καθώς άλλοι τάσσονται υπέρ των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων ενώ άλλοι δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στον απόλυτο σεβασμό όσων προβλέπονται από τη Συνθήκη του Σένγκεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε το πρωί στην Τουρκία για να μετάσχει στη Σύνοδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συγκάλεσε χθες στην Ουάσινγκτον το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι «μια ειδεχθή προσπάθεια για την τρομοκράτηση των πολιτών» την παραμονή της αναχώρησής του για την Αττάλεια, έχει να αντιμετωπίσει το ερώτημα πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση τώρα πια που έχει καταστεί σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος απειλεί πλέον περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τα στρατιωτικά του προπύργια στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με το Reuters.
Όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της G20 στην Αττάλεια, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Μανίλα στις Φιλιππίνες και στην Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία για να μετάσχει στις συνόδους κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και της Ένωσης Κρατών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN).
Στη σύνοδος της Αττάλειας, η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αυξάνεται η ομοφωνία των παγκόσμιων δυνάμεων στο ότι πρέπει να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Οι προχθεσινές επιθέσεις ενόπλων και καμικάζι στο Παρίσι μπορεί να αλλάξουν τις προτεραιότητες στην Ουάσινγκτον κι άλλες πρωτεύουσες χωρών μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε από την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Ο κόσμος αλλάζει και αυτό το σοκ, το συγκλονιστικό αυτό (γεγονός) που συνέβη στο Παρίσι μάλλον θα (...) αλλάξει λίγο την κλίμακα των προτεραιοτήτων των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες (χωρών μελών) του ΝΑΤΟ», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι επιθέσεις στο Παρίσι θα φέρουν κοντύτερα τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε στο περιθώριο της Συνόδου, ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μια προσέγγιση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.