Σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με κατασκόπους, πολύ συχνά βλέπει κανείς χρήση συσκευών που παραπέμπουν σε USB sticks (τα γνωστά σε όλους «στικάκια») τα οποία, απλά και μόνο με την τοποθέτησή τους στο drive του υπολογιστή, μπορούν να κλέβουν δεδομένα ή να μολύνουν υπολογιστές με ιούς και κακόβουλα προγράμματα.
Αν και εκ πρώτης όψεως θα θεωρούσε κανείς ότι τέτοια μέσα ανήκουν περισσότερο στη σφαίρα της φαντασίας, η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι θεωρείται πως περάστηκε το διαβόητο κυβερνοόπλο Stuxnet σε υπολογιστές ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενώ, με τις αποκαλύψεις που έγιναν στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν, ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μπορεί να ισχύει και τι όχι στο τεχνολογικό κομμάτι του σκιώδους κόσμου της διεθνούς κατασκοπείας.
Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο δείχνει να ανήκει και USB stick που φέρεται να έχει αναπτύξει Ρώσος ερευνητής ασφαλείας γνωστός ως «Dark Purple», το οποίο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, μπορεί να κάψει μέσα σε μια στιγμή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή στην οποία συνδεθεί (desktop, laptop, τηλεοράσεις κ.α.).
Σε βίντεο το οποίο ανέβηκε στο YouTube επιδεικνύεται η χρήση του σε ένα laptop, το οποίο φαίνεται να τίθεται εκτός λειτουργίας σχεδόν αμέσως, χωρίς να είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσει. Το USB, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα σε ρωσική ιστοσελίδα, χτυπάει τη συσκευή με 220 Volt, αχρηστεύοντάς την.
Δεν πρόκειται για το μόνο στικάκι «James Bond» προσανατολισμού, καθώς στην υπηρεσία crowdfunding Indiegogo, ένας (επίσης Ρώσος) επιχειρηματίας ζητεί χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και παραγωγή του USB Killer: Ένα USB stick το οποίο, με τη σειρά του, καίει το USB port στο οποίο συνδέεται. Όπως υποστηρίζεται στη σελίδα, σκοπός είναι η προστασία των προσωπικών μυστικών του χρήστη από πιθανούς διαρρήκτες που μπορεί να μπουν στον χώρο του και να προσπαθήσουν να παραβιάσουν τον υπολογιστή του, ή γενικότερα κάποιο άτομο το οποίο ο χρήστης δεν θα ήθελε να μάθει το περιεχόμενο του υπολογιστή του (υπό την έννοια ότι ο διαρρήκτης θα παραπλανηθεί και θα βάλει το USB στον υπολογιστή μόνος του για να δει το περιεχόμενό του, ή ότι ο χρήστης θα το κάνει ο ίδιος αποσκοπώντας στο να «μπλοκάρει την πρόσβαση» στον υπολογιστή του).
«Ζούμε σε καιρούς στους οποίους η κλοπή δεδομένων έχει γίνει κάτι φυσιολογικό. Για να το αποφύγουμε αυτό, οι δημιουργικοί μου συνάδελφοι και εγώ αποφασίσαμε να ξεφορτωθούμε τον ευκολότερο τρόπο κλοπής δεδομένων από τους υπολογιστές μας- τα USB ports. Η χρήσιμη αυτή συνήθεια, του καψίματος ports, μας έσωσε από πολλά νεύρα» αναφέρεται σχετικά στη σελίδα.