.

Ποια είναι η U.S. Diplomatic Security Service


Ονομάζεται U.S. Diplomatic Security Service (DSS ή DS), δηλαδή Διπλωματική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα τμήμα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αρμοδιότητες του DSS εκτίνονται σε μία μεγάλη “γκάμα” πτυχών της επιβολής του νόμου και της ασφάλειας, κυρίως παρέχοντας προστασία στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές κατά την επίσκεψη αμερικανών αξιωματούχων στο εξωτερικό, ενώ πρωτοστατούν και στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μέσω αντιτρομοκρατικών ερευνών στο εξωτερικό. Ασχολείται επίσης με τους τομείς της ανάλυσης των απειλών, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της τεχνολογίας ασφάλειας, της διασφάλισης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της προστασίας των ανθρώπων, της ιδιοκτησίας, και των πληροφορίων.


Επανδρώνεται από ειδικούς ομοσπονδιακούς πράκτορες οι οποίοι έχουν την εξουσιοδότηση ανάμεσα σε άλλα, να προχωρούν σε συλλήψεις και να οπλοφορούν.

Η πλειοψηφία των DSS ειδικών πρακτόρων είναι παράλληλα και αξιωματικοί στην αμερικανική Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης καθιστώντας το DSS μοναδικό, καθώς τα άλλα ομοσπονδιακά όργανα επιβολής του νόμου είναι μέλη μόνον της Ομοσπονδιακής Δημόσιας Υπηρεσίας. Ως εκ τούτου, από τους πράκτορες του DSS απαιτείται η προυπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ όταν δεν βρίσκονται σε κάποια αποστολή εκτός ΗΠΑ, υπηρετούν στα κεντρικα και περιφερειακά γραφεία της υπηρεσίας στο εσωτερικό.

Οι πράκτορες της DSS

Την DSS απαρτίζουν 2000 περίπου ειδικοί πράκτορες, οι οποίοι προσλαμβάνονται μετά από μια εντατική διαδικασία αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει on-line εξετάσεις, μία γραπτή αξιολόγηση από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή, εξετάσεις γνώσεων, προφορική συνέντευξη και αθλητικές δοκιμασίες οι οποίες διενεργούνται από βετεράνους της DS.


Αυτοί που θα επιλεγούν υποβάλλονται σε μια ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση, καθώς και μια εξαντλητική έρευνα του ιστορικού τους προκειμένου να διασφαλιστεί το ύψιστο επίπεδο ασφάλειας της υπηρεσίας.

Η τελική αξιολόγηση της καταλληλότητας πραγματοποιείται μέσω ψηφοφορίας από μία επιτροπή της Υπηρεσίας Εξωτερικού, η οποία αξιολογεί τη συνολική ικανότητα των υποψηφίων να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό.

Όλοι οι πράκτορες της DS έχουν τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου ενώ οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν ένα ή περισσότερα μεταπτυχιακά ή ακόμη και διδακτορικά. Οι υποψήφιοι πράκτορες πρέπει εξάλλου να μην έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 37 ετών.

Η εκπαίδευση

Ο επιτυχής υποψήφιος ξεκινάει άμεσα μια εννιάμηνη εκπαίδευση που περιλαμβάνει Πρόγραμμα Κατάρτισης στη διερεύνηση εγκλημάτων (CITP) στο Κέντρο Εκπαίδευσης (FLETC) της Τζιόρτζια των ΗΠΑ, μια βασική εκπαίδευση ειδικών πρακτόρων στο κέντρο εκπαίδευσης Διπλωματικής Ασφάλειας, καθώς και μαθήματα στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Υπηρεσίας (FSI) της Βιρτζίνια.


Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής κατάρτισης, οι πράκτορες απαιτείται να περάσουν μια τρίμηνη εκπαίδευση σε όπλα, όπως Sig Sauer P229R, Colt Sub Machine, M4 και Remington 870.



Μετά την εκπαίδευσή τους οι πράκτορες της DSS θα πρέπει να υπηρετήσουν για 2-3 χρόνια στο εσωτερικό των ΗΠΑ, πριν τους ανατεθεί αποστολή στο εξωτερικό.


Προσωπικότητες κάτω από την ομπρέλα του DSS

Πράκτορες της DSS έχουν κληθεί για την προστασία προσωπικοτήτων , όπως ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι, ο Δαλάι Λάμα, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Γιασέρ Αραφάτ, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο Μπόρις Γιέλτσιν.

Τα τελευταία χρόνια, το DSS έχει επεκταθεί στο εξωτερικό, στο πρόγραμμα ερευνών ARSO-Ι, γνωστό επίσης και ως “Ποινικοί ανακριτές στο εξωτερικό”. Οι πράκτορες αυτοί έλαβαν ειδική κατάρτιση σε προξενικά καθήκοντα. Ωστόσο, ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους πάνω σε υποθέσεις απάτης διαβατηρίων και θεωρήσεων, καθώς και σε εγκλήματα σχετικά με τα εν λόγω έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων και των ναρκωτικών.

Η ιστορία του DSS

Η ιστορία του DS χρονολογείται από το 1916 όταν ένας μικρός αριθμός πρακτόρων στρατολογήθηκαν από τον Secretary of State, Robert Lansing. Οι πράκτορες αυτοί εργάστηκαν στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, πάνω σε ευαίσθητες υποθέσεις του κράτους, πριν την έναρξη της εποχής της CIA και του FBI, ως η μοναδική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από το wikipedia
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.