.

Μια Siri για το σπίτι φέρεται να ετοιμάζει η Apple



Μια νέα «έξυπνη» οικιακή συσκευή που δέχεται εντολές σε φυσική γλώσσα και ανταποκρίνεται ανάλογα φέρεται να έχει στα σκαριά η Apple. Βασισμένη στην τεχνολογία της Siri, η νέα συσκευή της Apple λέγεται ότι θα είναι κάτι ανάλογο με το Google Home ή το Amazon Echo. 

O speaker της Apple όμως, θα φέρει στο σπίτι τις υπηρεσίες και τα έξυπνα αξεσουάρ που συνυπογράφει η Apple, δηλαδή θα αναλαμβάνει να ελέγχει το φωτισμό, την ασφάλεια ή την σκίαση του σπιτιού (για συμβατά συστήματα με το Apple HomeKit). Εκτός όμως από τον έλεγχο των αυτοματισμών του σπιτιού, ένας Apple speaker εκτιμάται ότι θα έδινε νέα ώθηση στις συνδρομητικές υπηρεσίες της Apple, όπως αυτή για τη διάθεση μουσικής ή ταινιών με τεχνολογία streaming. 

Ο Τιμ Κουκ έχει θέσει στόχο να διπλασιάσει τα ετήσια έσοδα -24 δισ. δολάρια το 2016- από τις υπηρεσίες της Apple μέχρι το 2020 και μια συσκευή έτοιμη να αντλήσει υλικό από τις υπηρεσίες της εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούσε το σκοπό αυτό. 

Η ιδέα πίσω από το Echo και το Home

Η ιδέα είναι να αναπτυχθεί τεχνολογία ικανή να απαντά σε φυσική γλώσσα, με ακρίβεια, σε ερωτήσεις που διατυπώνονται προφορικά επίσης σε φυσική γλώσσα από άνθρωπο -ή και περισσότερους από έναν ανθρώπους στο ίδιο σπίτι-, όχι απαραίτητα κοντά σε μικρόφωνο. 

Εκτός από απαντήσεις, θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει διάφορες καθημερινές εργασίες ή υπενθυμίσεις, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης λίστας για τα ψώνια της ημέρας, ή η τήρηση σημειώσεων για υπενθυμίσεις σχετικών υποχρεώσεων την κατάλληλη στιγμή για το πρόσωπο που αιτείται την προσθήκη τους. 

Κάλεσε ταξί, παίξε μουσική, σβήσε τα φώτα, άνοιξε τα στόρια, κλείσε τραπέζι στο εστιατόριο ή, εισιτήρια για μια θεατρική παράσταση, τι καιρό θα κάνει σήμερα, έχει κίνηση στη διαδρομή προς τον προορισμό μου ή, πόσο είναι το σκορ του αγώνα της ομάδας μου, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να «αντιλαμβάνεται» και να μπορεί να απαντήσει ένας ικανός speaker, στο άκουσμα της λέξης-κλειδί... "Alexa,...", "Ok, Google..." ή... "Siri,...".

Για να λειτουργήσουν καλά, συνδυάζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις σε τρεις τομείς: στο μικρόφωνο (ώστε να ακούγονται οι απαιτήσεις του χρήστη ακόμα και σε θορυβώδη περιβάλλοντα ή ενώ η συσκευή, που είναι και ηχείο, παίζει δυνατά μουσική), στην αναγνώριση ομιλίας (τεχνητή νοημοσύνη) και στην σύνδεση στο cloud (διαθεσιμότητα). 

Μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία τέτοιων εγχειρημάτων είναι η συνεργασία με τους προγραμματιστές εφαρμογών ή/και τους παρόχους υπηρεσιών. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πως το Echo μπορεί να καλέσει ταξί, αλλά για να γίνει αυτό η Amazon έχει συνεργαστεί με την Uber, για να παραγγείλει πίτσα υπάρχει συνεργασία με τη Domino's, για να αναβοσβήνει τα φώτα έχει συνεργαστεί με την Nest κ.ο.κ.. Ο αριθμός των εργασιών που μπορούν να εκτελέσουν, εξαρτάται από τις συνεργασίες αυτές. 

Τα ετήσια συνέδρια προγραμματιστών θεωρούνται δικαίως το πλέον κατάλληλο μέρος για να βρει κανείς αυτούς τους συνεργάτες, όπως άλλωστε έκανε η Google (στο Google I/O ανακοίνωσε το Google Home). To αντίστοιχο συνέδριο της Apple θα διεξαχθεί 5-9 Ιουνίου 2017 στο Σαν Φρανσίσκο, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πληροφορία για το "Apple Home".

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.