.

Το Ιnternet of Things μεταμορφώνει τις επιχειρήσεις


Σε έναν κόσμο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, η αυτοματοποιημένη παραγωγή είναι η μόνη απάντηση στην απαίτηση για υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. Και κάπου εδώ το Internet of Things (IoT) έρχεται να κάνει τη διαφορά. 

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, η αυτοματοποίηση στη μεταποίηση έχει μεταμορφώσει τα εργοστάσια, τη φύση της απασχόλησης και τελικά τα οικονομικά μοντέλα πολλών μεταποιητικών τομέων. Και θα συνεχίσει να το κάνει χάρη στην καταιγιστική εξέλιξη της τεχνολογίας και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Industry 4.0 σημαίνει ότι περισσότερες συσκευές -μερικές φορές ακόμα και ημιτελή προϊόντα- θα διαθέτουν κάποια ενσωματωμένη υπολογιστική μονάδα ή έστω αισθητήρα (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι «έξυπνες» ετικέτες, τα λεγόμενα RFIDs). Αυτό θα επιτρέψει στις συσκευές πεδίου να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με τις παραγωγικές μονάδες.

Το Internet of Things θα είναι ο κεντρικός ιστός, εν είδει νευρωνικού δικτύου, που θα συνδέει συσκευές, μηχανές, προϊόντα κ.λπ. και θα επιτρέπει την αδιάκοπη ροή πληροφορίας και δεδομένων. Όμως πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο; Περισσότερο απ' όσο φανταζόμαστε...

Το ΙοΤ γίνεται συνήθεια

Πάνω από το 80% των μεγάλων εταιρειών σε όλο τον κόσμο υιοθετούν λύσεις IoT, προωθώντας μια «αόρατη επανάσταση». Μάλιστα, το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 94% τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Microsoft, βασιζόμενη σε παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 2.500 επιχειρήσεων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κίνα και Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, οι εταιρείες που υιοθέτησαν λύσεις IoT είχαν, κατά μέσο όρο, 25% άμεση επιστροφή της επένδυσης, ενώ αναμένουν ένα επιπλέον ποσοστό 30% σε δύο χρόνια. 
Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι το όραμα των πλήρως αυτοματοποιημένων εργοστασίων, όπου πολλοί αισθητήρες, ταχύτατα δίκτυα, διαγνωστικό λογισμικό και ευέλικτες διεπαφές -όλα με υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας- βρίσκεται προ των πυλών.

Ο βιομηχανικός αυτοματισμός μπορεί και θα δημιουργήσει εκρηκτική ανάπτυξη χάρη στα νέα συστήματα που σε λίγα χρόνια θα «χτυπήσουν» την πόρτα των εργοστασίων. Αισθητήρες MEMS, Internet of Things, τεχνολογίες Machine-to-Machine (M2M)... Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδηγεί σε ένα αποδοτικό βιομηχανικό σύνολο ικανό να καλύψει κάθε σύγχρονη απαίτηση.

Η δυναμική που έχει αναπτύξει η παγκόσμια αγορά Internet of Things, γίνεται εύκολα αντιληπτή και από τις προβλέψεις για νέο ρεκόρ επενδύσεων το 2019.

Συγκεκριμένα, η IDC εκτιμά ότι μέσα στο έτος δημόσιοι οργανισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα δαπανήσουν 745 δισ. δολάρια σε υποδομές ΙοΤ, μια αύξηση της τάξης του 15,4% σε σχέση με πέρυσι.

Μεταξύ άλλων, 119 δισεκατομμύρια θα επενδυθούν στη βιομηχανία, 61 δισ. στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, 44,2 δισ. στη διαχείριση παραγωγικών διαδικασιών και 41,7 δισ. στην παρακολούθηση των εμπορευματικών μεταφορών.

Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ότι η υιοθέτηση υποδομών και λύσεων IoT λαμβάνει χώρα σε όλους τους κλάδους, από τις κρατικές υπηρεσίες έως την καθημερινή ζωή των καταναλωτών. Μάλιστα, τα δεδομένα που παράγονται από τις συνδεδεμένες συσκευές βοηθούν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, να αποκτούν γνώσεις για τις παραγωγικές διαδικασίες και να λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Το επόμενο κεφάλαιο του IoT μόλις ξεκινά, καθώς βλέπουμε τη μετάβαση από τον αμιγώς ψηφιακό κόσμο στη διασύνδεση ψηφιακού και φυσικού.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.