Έξυπνα δίκτυα, ευφυής διαχείριση απορριμμάτων, προηγμένα συστήματα συγκοινωνιών. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά των υπό διαμόρφωση έξυπνων πόλεων, οι οποίες ήδη προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια. Για το 2020 η IDC εκτιμά ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στις έξυπνες υποδομές των αστικών κέντρων θα ανέλθουν στα 124 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 18,9% σε σχέση με το 2019. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τις προβλέψεις της IDC είναι ότι τα σχετικά έργα δεν αφορούν μόνο τις μητροπόλεις, αλλά πλέον διαχέονται επίσης σε μεσαίες και μικρές πόλεις.
Η έκθεση «Worldwide Smart Cities Spending Guide» περιλαμβάνει στοιχεία τεχνολογικών επενδύσεων για περισσότερες από 200 πόλεις. Περίπου 80 από αυτές επενδύουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε έξυπνες τεχνολογίες.
Το 2019, το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών επενδύσεων κατευθύνθηκε σε έξυπνα δίκτυα κοινωφελών υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα η δημόσια ασφάλεια που βασίζεται στη χρήση δεδομένων και οι έξυπνες μεταφορές, απορρόφησαν περίπου το 18% και το 14% των συνολικών δαπανών, αντίστοιχα.
Τα ευφυή δίκτυα και πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου υπό την ομπρέλα αισθητήρων, εξακολουθούν να προσελκύουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Προηγμένες δημόσιες συγκοινωνίες και έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας ακολουθούν.
Η Σιγκαπούρη είναι και φαίνεται πως θα παραμείνει η πόλη με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο κομμάτι του smart city. Το Τόκιο θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «επενδυτής» καθώς ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να ακολουθούν. Κάθε μία από τις τέσσερις αυτές πόλεις θα επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έξυπνες τεχνολογίες.
Πρακτικά η έξυπνη πόλη είναι ένα πλαίσιο, το οποίο αποτελείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αυξανόμενες προκλήσεις της αστικοποίησης. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του πλαισίου είναι ένα ευφυές δίκτυο συνδεδεμένων αντικειμένων και μηχανών που μεταδίδουν δεδομένα, χρησιμοποιώντας ασύρματες τεχνολογίες και το cloud.
Εφαρμογές και συσκευές συνδεδεμένες στο Internet of Things λαμβάνουν, αναλύουν και διαχειρίζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, για να βοηθήσουν τις δημοτικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα,μπορούν να βελτιώσουν την κατανομή ενέργειας, να εξορθολογίσουν τη συλλογή απορριμμάτων και να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, βελτιώνοντας έτσι και την ποιότητα του αέρα.
Στην ερώτηση γιατί τις χρειαζόμαστε, η απάντηση είναι απλή: επειδή η αστικοποίηση δεν πρόκειται να αντιστραφεί. Σήμερα, το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, ποσοστό που αναμένεται να φθάσει το 66% μέχρι το 2050. Σε συνδυασμό με τη συνολική αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση θα προσθέσει άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στις πόλεις τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα των πόλεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί με τις σημερινές υποδομές. Απαιτείται ένας καταλύτης που θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα των πόλεων, παρά την πληθυσμιακή τους επιβάρυνση. Αυτός ο καταλύτης θα είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, οι ευφυείς λύσεις που ήδη προσφέρει η τεχνολογία.