Πριν καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την απαγόρευση της χρήσης τεχνολογιών προσώπου σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της απαγόρευσης.
Η απαγόρευση και η ακύρωση της εφαρμογής της
Όπως είχε αναφερθεί παλαιότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να απαγορεύει τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, λέγοντας ότι θέλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Μάλιστα, είχε εκφράσει ανησυχίες για το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι τεχνολογίες, ενώ είχε αναφερθεί και στην παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών.
Σε πρόσφατη αναφορά από τη Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο ότι δεν θέλει να εφαρμόσει η ίδια κάποιου είδους γενική απαγόρευση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καθορίσουν το κάθε ένα χωριστά τους δικούς τους κανόνες και νόμους σχετικά με την αναγνώριση προσώπου.
Με βάση την αναφορά, ανεξάρτητες ομάδες θα εξετάζουν κατά περίπτωση αν μπορεί να επιτραπεί ή όχι η χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου. Ωστόσο, θέματα όπως η ιδιωτικότητα των πολιτών, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, και τα λοιπά, συνεχίζουν να διχάζουν όσους εμπλέκονται στο όλο θέμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί χρόνια τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και ψάχνει τρόπους για να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων αναγνώρισης του προσώπου τους.
Μάλιστα, ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) απαγορεύει τη συλλογή ευαίσθητων βιομετρικών δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ατόμων.
Οι περιπτώσεις στις οποίες έχει επιτραπεί η χρήση τέτοιων τεχνολογιών στην Ευρώπη είναι ελάχιστες. Ένα παράδειγμα είναι το Google Photos και η χρήση δεδομένων προσώπου για την ομαδοποίηση των φωτογραφιών.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα και μία ρευστή κατάσταση που διαρκώς αλλάζει. Οπότε, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια που ακριβώς θα καταλήξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι επιμέρους εμπλεκόμενες ομάδες. Άλλωστε, η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο (LFR).