.

Οι phishing κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 350% εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού




To ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει αναγκάσει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού να καταφύγει στην τηλεργασία, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι οι συμπολίτες μας που βασίζονται και χρησιμοποιούν το internet όλο και περισσότερο κατά την διάρκεια της καθημερινότητάς τους. Το γεγονός αυτό έχει δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους hackers για να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις μέσω κακόβουλων προγραμμάτων (malware) και phishing τεχνικών.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Google, οι hackers φαίνεται ότι μέχρι στιγμής επιτελούν με επιτυχία το έργο τους. Η Google αναφέρει ότι τον Ιανουάριο ήταν ενεργές 149.195 phishing ιστοσελίδες. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 50% τον Φεβρουάριο και πλέον για το μήνα Μάρτιο αριθμούνται 522.495 ιστοσελίδες. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 350% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ένας βασικός αυξητικός παράγοντας είναι οι ψεύτικες ιστοσελίδες που σχετίζονται με τον COVID-19, οι οποίες συνήθως υπόσχονται μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας σε “αντάλλαγμα” με τα προσωπικά δεδομένα σας. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας RiskIQ ανίχνευσε λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τον κορονοϊό σε περισσότερα από 300.000 ύποπτα COVID-19 websites, τα οποία δημιουργήθηκαν από τις 9 μέχρι και τις 23 Μαρτίου.

Η αύξηση των phishing επιθέσεων τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να αρχίσει να μας ανησυχεί. Δυστυχώς η πλειοψηφία των χρηστών του internet εξακολουθεί να μην μπορεί να διακρίνει εάν μια ιστοσελίδα ή ένα email είναι έμπιστη ή προέρχεται από μια έμπιστη πηγή αντιστοίχως. Τη δεδομένη χρονική στιγμή που όλο και περισσότεροι χρήστες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας, καταφεύγουν στη χρήση του internet για ενημέρωση, ψυχαγωγία ή τηλεργασία, είναι λογικό να δημιουργείται ένα πρόσφορο έδαφος για τους hackers.

Δυστυχώς, από τη στιγμή που τα κυβερνοεγκλήματα είναι τόσο επικερδή, οι διάφοροι επιτήδειοι θα συνεχίσουν το έργο τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2019 ο τζίρος των κυβερνοεπιθέσεων έφτασε τα 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σκεφτείτε ότι ακόμη και αν αθροίσουμε συνολικά τον τζίρο τεχνολογικών κολοσσών, όπως της Apple, της Amazon, της Microsoft και του Facebook το νούμερο αυτό παραμένει απλησίαστο.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να προστατευτείτε από τις phishing επιθέσεις; Καταρχήν, θα πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και κυρίως στο URL τους. Επίσης, προσοχή στην ηλεκτρονική αλληλογραφία σας. Μην ανοίγετε emails, τα οποία προέρχονται από μη έμπιστες πηγές. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταφύγετε στην χρήση ενός VPN για να διατηρήσετε ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα σας.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.