.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δαπανήσουν $1,14 δισ. στην τεχνολογία το 2021


Σταθερές, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, παρέμειναν οι επενδυτικές δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τεχνολογία το 2020. Για το 2021, μάλιστα, προβλέπεται ότι το ύψος των σχετικών δαπανών θα αυξηθεί, καθώς η ψηφιοποίηση έχει αποδειχθεί μονόδρομος ειδικά για τις μικρομεσαίες εταιρείες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Analysys Mason, το 2020 οι ΜμΕ επένδυσαν κεφάλαια της τάξης του $1,9 δισ. στο ΙΤ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αγγίξει το $1,14 δισ. Ωστόσο, οι δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τεχνολογία δεν θα ανακάμψουν στα προ COVID-19 επίπεδα νωρίτερα από το 2022.

Το 2020, πάντως, οι δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την τεχνολογία μειώθηκαν ποσοστιαία κατά 2,7% σε ετήσια βάση. Βέβαια, το ποσοστό αυτό ήταν πολύ μικρότερο από τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου, που τοποθετείται μεταξύ 6 και 8%.

“Οι δαπάνες για ΤΠΕ από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μειώθηκαν τόσο πολύ όσο τα έσοδα τους, καθώς οι εταιρείες δημιούργησαν στη διάρκεια της πανδημίας απομακρυσμένα περιβάλλοντα εργασίας και βραχυπρόθεσμες λύσεις, που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους”, αναφέρει η Analysys Mason.Ανάκαμψη από το 2021

Το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι μικρές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να δαπανούν για βασικές ανάγκες ΙΤ, με στόχο την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών τους. Οι δε μεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούν επενδύσεις στο ΙΤ, στοχεύοντας στην κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών.

Οι δαπάνες των μεσαίων επιχειρήσεων σε ΤΠΕ αναμένεται να αυξηθούν ποσοστιαία κατά περίπου 4% το 2021. Ωστόσο, η αύξηση των σχετικών δαπανών από πλευράς μικρών εταιρειών θα είναι ακόμη ταχύτερη.

Πάντως, οι αναλυτές σπεύδουν να προσθέσουν έναν αστερίσκο τις εκτιμήσεις τους, σημειώνοντας ότι αυτές στηρίζονται στην πρόβλεψη ότι η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί μετά το 2ο τρίμηνο του 2021 και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα έχει αρχίσει να ανακάμπτει σε αυτό το διάστημα.Έμφαση στο cloud

Οι δαπάνες για εφαρμογές cloud θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2021, καθώς οι επιχειρήσεις μετακινούνται από λογισμικό on premises σε εναλλακτικές λύσεις cloud. Οι πρωτοβουλίες μετάβασης στο cloud, που τέθηκαν σε αναστολή το 2020, θα επανεκκινήσουν - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών - το 2021.

Στο μεταξύ, τα εργαλεία συνεργασίας (Collaboration tools) θα είναι το θεμέλιο της ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι’ αυτό αναμένεται αύξηση των σχετικών επενδύσεων το 2021.

Η πανδημία COVID-19 είχε τον μεγαλύτερο συνολικό αντίκτυπο στις επικοινωνιακές δαπάνες το 2020: “Αναμένουμε ότι οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν το 2021, καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία”.

Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την κυβερνοασφάλεια, καθώς η απομακρυσμένη εργασία συνεχίζει να αποτελεί τον εργασιακό κανόνα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, οι επενδύσεις σε συσκευές και περιφερειακά θα αυξηθούν, καθώς οι επιχειρήσεις ξεκινούν αναβαθμίσεις συσκευών, που τέθηκαν σε αναστολή το 2020. Η ζήτηση θα μετατοπιστεί - σε μεγάλο βαθμό - σε φορητούς υπολογιστές, καθώς η κινητικότητα γίνεται προτεραιότητα.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.