.

5 απαραίτητα στοιχεία για τη διαλειτουργικότητα VMS και καμερών



Ο συνδυασμός καμερών και VMS (Video Management System ) σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα βιντεοεπιτήρησης είναι ζήτημα κλειδί για την τελική επιλογή μιας λύσης. Ας δούμε συνοπτικά κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Ο βαθμός των τελικών δυνατοτήτων και της απόδοσης ενός ολοκληρωμένου συστήματος βίντεο-επιτήρησης και η διαλειτουργικότητα των επιμέρους στοιχείων – όπως των καμερών, των μονάδων εγγραφής αλλά και του λογισμικού VMS – ουσιαστικά βασίζονται στην αρμονική συνεργασία μεταξύ τους, κάτι που εξαρτάται από τους κατασκευαστές, αλλά και όσους υλοποιούν τα έργα. Αυτή η διαδικασία, για να έχει επιτυχής έκβαση, απαιτεί αυστηρές δοκιμές του εξοπλισμού και βελτιστοποίηση του integration. Από την απλή μετάδοση και καταγραφή βίντεο μέχρι και τις προηγμένες λειτουργίες ανάλυσης της εικόνας και διαχείρισης διαφορετικών σεναρίων είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιούνται έλεγχοι στην απόδοση κάθε επιμέρους μονάδας ξεχωριστά αλλά και συνολικά του συστήματος. Όταν λοιπόν κάποιος αναζητά τον βέλτιστο τρόπο του “integration” των καμερών ασφάλειας σε ένα VMS, χρειάζεται να αξιολογήσει αρχικά τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

ANALYTICS: Η ικανότητα μιας κάμερας να εντοπίζει και να ταξινομεί με ακρίβεια στόχους ενδιαφέροντος για την ασφάλεια, όπως άτομα και οχήματα στον χώρο που επιτηρεί αλλά και να αναγνωρίζει την κατεύθυνση αυτών, είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης που εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Καθώς οι κατασκευαστές καμερών εισάγουν νέες λειτουργίες με δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ενσωματώνοντας άλλες προηγμένες τεχνολογίες, απαιτούνται επιπλέον αυστηρές δοκιμές για να διασφαλισθεί ότι τα video analytics είναι λειτουργικά στο VMS που έχει τοποθετηθεί στην εγκατάσταση ενός πελάτη. Στην πράξη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας ή κίνησης που μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της ασφάλειας, σε ευάλωτα σημεία της εγκατάστασης και προφανώς στην περίπτερο της.

EVENTS: Η ικανότητα των καμερών να επεξεργάζονται σωστά τα διάφορα συμβάντα και να στέλνουν ειδοποιήσεις στο VMS ενός πελάτη, είναι υψίστης σημασίας και φυσικά βασίζεται στις δυνατότητες ενσωμάτωσης των λειτουργιών της κάμερας στο VMS. Η διαθεσιμότητα και το επίπεδο πολυπλοκότητας συμβάντων και ειδοποιήσεων, οδηγεί σε μια πιο έξυπνη λύση με εξαιρετικά επίπεδα ακρίβειας και αξιοπιστίας.

PAN, TILT, ZOOM (PTZ): Οι κάμερες PTZ έχουν σχεδιαστεί ώστε μία μεγάλη περιοχή να καλύπτεται από μία μόνο κάμερα, προσφέροντας ευρεία θέαση και κοντινή προβολή για τη συλλογή των απαιτούμενων λεπτομερειών. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν ταχύτατα τις θέσεις τους και το πεδίο θέασης καθώς επίσης και το zoom in/out. Οι χρήστες μάλιστα, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ρουτίνες και προεπιλογές στο μενού των καμερών. Αν για παράδειγμα εάν μια πόρτα είναι ανοιχτή στο μακρινό άκρο μιας αποθήκης, να ενεργοποιηθεί μια προεπιλεγμένη κάμερα PTZ για να εστιάσει στην πόρτα και να έχει μια σαφή εικόνα του ατόμου που εισήλθε στην αποθήκη.

INPUT/OUTPUT (I/O): Οι δυνατότητες επιπλέον εισόδων και εξόδων, είναι επίσης σημαντικές για κάποια έργα που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν το σύστημα ασφαλείας και βίντεο-επιτήρησης, με επιπλέον αισθητήρες, έλεγχο πρόσβασης ή άλλες λύσεις που βασίζονται στην άμεση είσοδο και έξοδο των συστημάτων, ωστόσο αυτές οι δυνατότητες δεν είναι πάντα εγγυημένες. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται με έναν έλεγχο για την διασφάλιση συμβατότητας. Οι ολοκληρωμένες λύσεις των εγκαταστάσεων των έργων ασφάλειας, μερικές φορές βασίζονται σε βοηθητικές εισόδους για να ενσωματωθούν αισθητήρες κίνησης προκειμένου να ενεργοποιηθεί η καταγραφή βίντεο, ή ακόμα πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες για την ενεργοποίηση συμβάντων.

AUDIO: Πολλές κάμερες είναι εξοπλισμένες με ένα απλό αλλά χρήσιμο μικρόφωνο, που παρέχει τη δυνατότητα ακρόασης και καταγραφής ήχου, αλλά και με έξοδο ήχου, παρέχοντας τη δυνατότητα ανακοινώσεων ή αναγγελίας ηχογραφημένων μηνυμάτων για λόγους ασφάλειας ή διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, πάντα όμως στα πλαίσια των κανονισμών που ισχύουν και με βάση τους περιορισμούς που προβλέπονται.

Γιατί έχει τόση σημασία το σωστό integration κάμερας & VMS

Η σωστή συνεργασία κάμερας και VMS διασφαλίζει πως όλες οι λειτουργίες εκτελούνται άψογα τόσο από την πλευράς του VMS όσο και της κάμερας, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εμπειρία σε ότι αφορά την επιτήρηση χώρων. Θεωρούμε ότι οι κάμερες και οι πλατφόρμες VMS δεν πρέπει να αφήνουν καμία “αμφιβολία” για το αν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και ουσιαστικά. Διασφαλίζοντας ότι η κάμερα και οι πλατφόρμες VMS είναι πλήρως διαλειτουργικές, επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Βελτίωση της λειτουργίας και της απόδοσης: Η απόδοση της κάμερας και η εμπειρία χρήσης του VNS αναβαθμίζεται, με τη σωστή διαχείριση του ελέγχου PTZ επιτυγχάνοντας ακριβή έλεγχο και λειτουργία zoom, πλήρεις δυνατότητες ήχου, εγγυημένη λειτουργικότητα θύρας I/O και δοκιμασμένη βελτίωση εικόνας.
  • Απλή και αποτελεσματική εγκατάσταση: Αρκετοί πάροχοι VMS προσφέρουν δυνατότητες plug-and-play, καθιστώντας απλή την ενσωμάτωση κάθε μονάδας σε αυτά και εύκολη τη διαχείριση των ρυθμίσεων ασφαλείας στις υπάρχουσες κάμερες.
  • Έξυπνη ανίχνευση: Η επίτευξη μεγαλύτερης ακρίβειας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των λύσεων βίντεο-επιτήρησης στο επίπεδο ανίχνευσης στόχων που μπορεί να αποτελέσουν ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλεια στα όρια της περιμέτρου μιας εγκατάστασης ή και σε χώρους με μαζική παρουσία ανθρώπων, αποτελεί σήμερα βασική παράμετρο αξιολόγησης των συστημάτων που κατά κύριο λόγω προκύπτει από την υιοθέτηση έξυπνων λειτουργιών.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.